Laman Utama / Tanggungjawab Sosial Korporat

MENYENTUH JUTAAN HATI …

QNET mempunyai tujuan yang kuat. Kakitangan dan Wakil Bebas mengetahui kami bersatu dengan konsep RYTHM – Raise Yourself To Help Mankind (Jadikan Diri Berjaya untuk Bantu Insan Lain).

Pengasas kami selalu menyokong keperluan untuk bekerja ke arah matlamat melampaui kejayaan dari segi kewangan. Mereka percaya bahawa secara asasnya wang adalah alat yang mesti diguna untuk menjayakan kehidupan orang lain ’ dan membuat impak yang berpanjangan. Kesempurnaan ini berkembang menjadi nadi kepada Yayasan RYTHM dan kisah di Malaysia, Yayasan Vijayaratnam . Kedua-dua yayasan itu berfungsi sebagai rakan kongsi pelaksanaan inisiatif ’ dermawan QNET

Kesemua projek kami ditunjangi oleh tiga tonggak:

  • Kanak-kanak Berkeperluan Khas
  • Pembangunan Komuniti
  • Kesejahteraan Komuniti

QNET bekerjasama dengan Yayasan RYTHM untuk beberapa projek di negara membangun untuk membuat kelainan dalam komuniti di negara yang kita beroperasi . QNET percaya bukan sekadar menghulur sumbangan wang tetapi melibatkan diri dan bertindak   ke arah perubahan yang mapan.

INISIATIF &PERKONGSIAN UTAMA

Kakitangan dan Wakil-wakil Bebas QNET menyumbang dengan hati yang mulia kepada Taarana, sebuah sekolah untuk kanak-kanak berkeperluan khas yang dibina oleh Yayasan Vijayaratnam di Malaysia.

Taarana, yang bermakna "kesedaran" dalam bahasa Sanskrit, adalah satu-satunya seperti itu di Malaysia yang menawarkan program dan kemudahan pendidikan yang dikhususkan bagi anak-anak yang berusia antara tiga dan 15 tahun yang menghadapi pelbagai jenis gangguan lewat pembesaran.

Dengan sokongan QNET, sekolah tersebut membuat kemajuan dan memberi perkhidmatan yang lebih khusus kepada pelajar tersebut bagi membantu mereka membuat perubahan yang lancar dalam masyarakat dan hidup dalam kehidupan yang lebih baik.

Pada tahun 2013, QNET menandatangani perjanjian persahabaan dengan Pusat Paediatrik Rashid berpangkalan di Dubai , sebuah pusat perkembangan remaja bertaraf dunia dan pusat pendidikan untuk remaja kurang upaya. Perkongsian ini membolehkan QNET menyokong pelbagai inisiatif Pusat itu ’ dalam muzik tarian budaya dan kemahiran vokasional, serta mewujudkan peluang mengutip dana.

Pada awal 2014, QNET menaja program pertukaran budaya bagi sekumpulan pelajar muda dari Pusat Rashid   ke Malaysia, di mana mereka dihoskan oleh kanak-kanak dari Taraana, sekolah untuk kanak-kanak berkeperluan khas dan ia memperolehi dana dan diurus oleh   Yayasan Vijayaratnam

QNET juga menyokong Pusat Rashid dengan membeli produk yang direka dan dihasilkan oleh pelajar-pelajar mereka – seperti abaya, minyak wangi dan Oud, haruman tradisional – dan menjual barangan ini melalui platform eDagang jualan langsung kami. Inisiatif jangka masa panjang ini akan membantu Pusat ini mengumpul dana di samping pengiktirafan global kepada pelajarnya yang berbakat bagi kemahiran dan keupayaan mereka.

QNET, melalui Yayasan RYTHM, menyokong Narayanan Krishnan, antara 10 hero CNN yang terkemuka ’ pada 2010, bagi usahanya yang tidak pernah jemu memberi tempat perlindungan, makanan dan penjagaan bagi mereka yang tidak berupaya, tiada tempat berteduh, sakit, tua, sakit dari segi mental dan melarat di Tamil Nadu (India) dan kawasan sekitarnya.

QNET memberi sumbangan bagi pembinaan of Akshaya Home, sebuah kampus kediaman yang berkeluasan 60,000 kaki persegi di Nagatheertham, perkampungan Kodimangalam, yang dirasmikan pada 9 Mei, 2013.

Satu daripada lapan bangunan dalam kampus ini telah dinamakan Blok RYTHM bagi mengiktiraf sokongan kami. Blok RYTHM menempatkan dapur, ruang makan dan kawasan bilik stor berkeluasan 3,000 kaki persegi, di mana tiga sajian dan teh dihidangkan kepada melebihi 400 orang setiap hari.

Ketahui lebih lanjut tentang Yayasan RYTHM dan Yayasan Vijayaratnam ’s inisiatif lain di:
http://www.rythmfoundation.org
http://www.vijayaratnam.org.my

Persatuan Ibu bapa Kanak-kanak Kurang Upaya (APDC), Tajikistan

Di Tajikistan, ketidakupayaan akan didiskriminasikan dan kanak-kanak dihantar ke institusi negeri atau disembunyikan di rumah. Malah, sikap sosial dan stigma memainkan peranan penting dalam menghadkan peluang-peluang bagi kanak-kanak yang memerlukan pendidikan khas di negara ini.

QNET menerusi Yayasan RYTHM bekerjasama dengan Persatuan Ibubapa Kanak-kanak Kurang Upaya (APDC) di Dushanbe bagi menyokong sebuah pusat jagaan harian yang diasaskan oleh APDC pada 2006. QNET adalah korporat yang pertama menghulurkan bantuan kepada pusat tersebut; dengan sokongan kami, kini sekolah tersebut dikendalikan dengan lebih lancar dan boleh mengambil pakar yang sangat berkelayakan dan terlatih yang boleh memberi perhatian dan pendidikan yang sewajarnya kepada kanak-kanak ini.

Sekolah Berasrama Uspenskoye, Russia

Di Russia, kanak-kanak kurang upaya akan menghadapi diskriminasi daripada keluarga mereka sendiri dan mengalami halangan fizikal di segi pendidikan, pengambilan sebagai pekerja dan penyertaan dalam aktiviti rekreasi dan komuniti.

Dengan harapan membina masa hadapan yang lebih besar bagi kanak-kanak ini dan memberi lebih banyak peluang kepada mereka, QNET melalui Yayasan RYTHM bekerjasama dengan Sekolah Berasrama Uspenskoye di daerah Slobodskoy di wilayah Kirov, yang merupakan kemudahan pendidikan awam’ (pembetulan) khas bagi kanak-kanak yang kurang upaya. Dengan sokongan kami, kini sekolah tersebut dapat membina sebuah taman permainan yang sangat lengkap, lengkap dengan peralatan sukan dan senaman bagi 72 pelajar mereka.
CREDIT CARDS ACCEPTED